Fortvilet gutt står forann sin våte seng. Han er sengevæter.

Sengevæting ( nattlig enurese ) – hva er det?

Sengevæting snakker vi om når et barn ikke våkner fra søvn når de trenger å tisse og derfor tisser på seg når det sover. På fagspråk kalles det nattlig enurese.

Forskningen viser at dersom en av foreldrene har vært sengevæter har barnet 40% sjanse til også å bli det. Hvis begge foreldrene har vært sengevætere øker dette tallet til 70%

Hva betyr sengevæting hos barn?

Hvis et barn vet når det skal bruke toalettet om dagen, men tisser i sengen om natten, betyr det at hjernen ikke har knyttet behovet for å tisse med behovet for å våkne opp. Hvis et barn fortsetter å tisse i sengen i en alder av 5 år kan det medføre sosiale problemer både for barnet og familien.

Om enurese

Nattlig enurese blant barn er ikke et nytt problem, men det meste av forskningen vi har om dette problemet går bare ca. 50 år tilbake i tid. Den viser at om lag 1 av 7 barn i alderen 5-18 år er berørt. Det er mange forskjellige måter å behandle problemet på. La oss først se på årsakene til sengevæting. Denne artiklen vil forsøke å belyse spørsmål og bekymringer du måtte ha. Til slutt nevner jeg en effektiv metode de aller fleste vil kunne bruke for å bli kvitt problemet.

Hva kan årsaken til sengevæting være?

Foreldre er ofte forvirret over hva årsakene til barnas sengevætingsproblem er. Når man snakker med dem skylder de ofte på at barnet deres sover tungt, eller at det drikker for mye før sengetid. De nevner også at de hadde det samme problemene da de var unge. Alt dette gjelder til en viss grad. Nattvætere sover ofte svært godt, men det gjør mange andre barn også. Ja de produserer for mye urin i løpet av natten, men det er ikke fordi de drikker for mye før de går til sengs.

Genetiske årsaker til sengevæting problemet

Den genetiske siden av sengevæting har blitt studert. Det er definitivt et genetisk problem som er årsaken. Denne forskningen viser at dersom en av foreldrene har vært en sengevæter har barnet 40% sjanse til også å bli det. Hvis begge foreldrene har vært sengevætere øker dette tallet til 70%. Overproduksjon av urin om natten er ikke relatert til for mye drikke før sengetid. Hjernen produserer et hormon som bremser urinproduksjonen om natten. En sengevæter produserer ikke nok av dette hormonet slik at de ender opp med å tisse i sengen. Jo tyngre de sover, jo verre blir problemet.

Nattlig enurese er som oftest ikke fysisk relatert

Mange foreldre gjør også den feilen det er å tro at barnets problem er av fysisk art. Kun 2% av sengevæterne har et medisinsk problem. I 98% av tilfellene er problemet genetisk relatert. Noe foreldre tror årsaken er at barnet har for liten blære. Det kan være tilfelle om barnet ofte urinerer på dagtid. Det er imidlertid ikke tilfelle om det kun dreier seg om tradisjonell nattvæting. Vi snakker også om såkalte “secondary” sengevætere. Det er slike som starter med å tisse i sengen etter at de først er blitt naturlig tørre. Årsaken til problemene med denne typen kan være av fysisk eller følelsesmessig art. Selv om sengevæting mest sannsynlig ikke er grunnet et fysisk problem er et det alltid fornuftig å bli undersøkt av en lege.

Bruke bleier

Mange foreldre vil gjøre noe med problemet og lar barna bruke bleier om natten. Dette gjør de fordi det er mye enklere enn å måtte vaske tøy til stadighet. Undersøkelser viser også at mange av barna foretrekker å bruke bleier. De fleste eksperter tror imidlertid ikke at det å bruke bleier er en god løsning. Det lærer barna opp til at det er greit å fortsette med å tisse i sengen. Det gir dem ingen motivasjon til å prøve å stoppe. Ekspertene er også bekymret for at bruk av plastbleier kan føre til fertilitetsproblemer hos gutter fordi pungen og testiklene varmes opp i løpet av natten.

Da bruk av bleier kun kan løse problemet på kort sikt er det best å jobbe med problemet ved hjelp av andre metoder og la barnet bruke bleier til de andre metodene begynner å virke.

Bruke medisiner mot sengevæting

Det er ingen rask måte å fikse problemet. Det er et par forskjellige typer medisiner legene har brukt opp gjennom årene. De virker på kort sikt, men barnet starter vanligvis med å tisse i sengen igjen etter å ha sluttet med medisinene. Et av disse preparatene er Imipramin og er et antidepressiva. Mange eksperter tviler på at antidepressiva i det hele tatt burde vært foreskrevet til barn om ikke depresjon er til stede. Det andre legemiddelet Desmopressin reduserer urinproduksjonen mens barnet sover. Det er svært dyrt og har også noen farlige bivirkninger.

Begrense drikke og flere andre metoder

Det finnes andre metoder mange foreldre prøver, men som ikke hjelper til med å løse problemet. På grunn av det hormonelle aspektet ved sengevæting hjelper det ikke å begrense barnets inntak av drikke før sengetid. Hjernen fortsetter nemlig å produsere for mye urin. Å vekke barnet med vekkeklokke er heller ikke noen god løsning. Barnet kan nok tisse på seg litt sjeldnere hvis et vekkes om natten. Det hjelper dem imidlertid ikke til å lære å stå opp på egen hånd.

Vokse det av seg

Metoden de fleste foreldrene bruker er å la barna sine vokse sengevætingen av seg. Det er ingen sikker måte å vite når dette faktisk kommer til å skje. Dette kan skade barnets selvtillit og selvfølelse i tillegg til de andre åpenbare negative effektene problemet har for livene deres. Denne metoden er derfor definitivt ikke å anbefale.

Bare én metode som virkelig fungerer godt

Det viser seg at det er bare én metode som virkelig fungerer. Den innebærer bruk av en relativt enkel ide oppdaget av Pavlov ved hjelp av hans “berømte hunder”. Hva var det han oppdaget? Han oppdaget at det å putte mat i munnen på en hund førte til at hunden produserte spytt. Samtidig som han matet dem ringte han i en bjelle. Han oppdaget så at det å ringe i bjella alene også gjorde at disse hundene produserte spytt.

Dette kalles betinget læring og kan være veldig virkningsfullt. Denne typen læring bare skjer uten at deltakeren gjør noe bevisst.
Dette er også konseptet bak det å behandle sengevæting med sengevætingalarm. En full blære er vanligvis en effektiv trigger for å vekke opp barn. Så ideen med metoden er å koble sengevæteres fulle blære opp med noe som vekker barnet. Sengevætingalarmen har en sensor som aktiviserer en alarm når sengevæteren begynner å urinere. Det kan virke som det er for sent etter at barnet alt har begynt å urinere, men det er det ikke. Det flotte med betinget læring er at barnet etter hvert lærer seg å våkne opp uten at alarmen går. Det starter bare å skje helt naturlig – av seg selv.

Fornøyd jente sitter på do. Hun er kvitt sengevæting nå
Glad og fornøyd, kvitt sengevæting!

Det er i virkeligheten enkelt

Dette er egentlig alt som skal til. Det å bruke sengevætingalarm er virkelig den eneste effektive måten å behandle sengevæting på.
Slik vil en normal behandling foreløpe: Hvert barn er forskjellig men hele prosessen tar vanligvis ca.10 uker. Mange blir kvitt problemet på kortere tid en det. Etter et par uker med behandling vil tissingen bli sjeldnere enn før. Etter 8 ukers tid vil de starte å stå opp hver gang de trenger å urinere og det uten at alarmen utløses først. I løpet av ti uker vil de kunne sove gjennom hele natten uten å ha behov for å stå opp i det hele tatt.

Noen barn får tilbakefall og opplæringen må begynne på nytt, men dette er ikke vanlig. Da brukes en modifisert teknikk. Den er enklere enn den første behandlingen, og har mye kortere varighet.

kilde: dri-sleeper mm.

Trenger du hjelp? Sjekk våre produkter mot sengevæting her.

Handlekurv
Skroll til toppen